راه های ترک اعتیاد به اینترنت
راه های ترک اعتیاد به اینترنت
ترک اعتیاد به اینترنت (4)
ویژگی های یک برنامه ی مناسب:
زمانی که با همسر یا خانواده صرف می شده، کارهای روزانه، خواب، تماشای تلویزیون، یا گوش کردن موسیقی، زمانی که با دوستان صرف می شده، ورزش، تفریحات، فعالیت های اجتماعی.
فایده ی این کار چیست؟ اگر ساعات استفاده از اینترنت را درست قبل از فعالیت های مهم و الزامی (که انگیزه ی کافی و یا حتی اجبار و الزام برای انجامشان دارید) قرار دهید، ملزم و مکلف می شوید که از اینترنت جدا و کنده شوید. علاوه بر این، فعالیت های لذت بخش قبلی را که آسیب خورده، باید در برنامه بگنجانید تا از انگیزه ی کافی برای دست کشیدن از کامپیوتر و احیای رفتارهای خوب گذشته برخودار باشید.
ترمزهای بیرونی برای توقف فعالیت لازم اند. گفته بودیم که روی صفحه ی سایت ها اثری از ساعت نیست پس می توانید از ساعت زنگ دار استفاده کنید تا زمان پایان استفاده را به شما اعلام کند. حتماً آن را دور از کامپیوتر بگذارید تا برای خاموش کردنش مکلف به قطع فعالیت و دور شدن از کامپیوتر شوید!
اگر باز هم در این زمینه مشکل دارید از برنامه هایی که زمان استفاده را کنترل و تنظیم می کنند استفاده کنید.
هر کاری که لازم است انجام دهید، و هر جایی که می توانید بروید تا به موقع از اینترنت دست بکشید. به تفریح یا فعالیتی که همیشه می خواسته اید بپردازید.
برنامه ریزی کنید: برنامه ای دقیق، با هدف های روشن و مشخص و با قید جزئیات، طراحی کنید. اهداف برنامه باید واقع بینانه باشد. مثلاً تغییر ساعت مصرف اینترنت از 40 ساعت در هفته به 4 ساعت، غیرواقعی و شاید غیرعملی است اما از 40 به 20 (در برنامه ی اول) عملی تر است.
توجه: کاهش ساعت در مورد پورنوگرافی بی معناست. این عادت شدید و مخرب با هر میزانی با برنامه ی ترک عادت تضاد دارد.
ساعات و زمان مصرف را به دقت در برنامه بگنجانید. بهتر است که این ساعات، منقسم باشد. مثلاً این که «دو روز آخر هفته برای مصرف اینترنت» مناسب نیست و بهتر است به طور مثال در برنامه این گونه باشد: «2 ساعت استفاده، یک روز در میان از ساعت 4 تا 6 و در روزهای زوج». برنامه باید دقیق و روشن و عملی باشد.
ضمناً متعهد باشید که برای هر گونه اِعمال تغییر در برنامه (حتی جزئی) حداقل سه هفته باید صبر کنید.
چگونه به وسوسه ی استفاده ی مفرط از اینترنت غلبه کنیم؟
احساسات خود را وقتی به سمت کامپیوتر و اینترنت می روید، بشناسید.
این جمله را کامل کنید:
قبل از این که کامپیوتر را روشن کنم، احساس... می کنم. بعضی از جواب ها می تواند این ها باشد: تنهایی، بیچارگی، افسردگی، اضطراب، استرس. خیلی مهم است که نسبت به احساسات خود آگاه باشید چرا که آن ها مقدمه و علت عادت های رفتاری شما هستند.
سپس این جمله را کامل کنید:
وقتی در فعالیت دلخواه اینترنتی ام هستم، احساس... می کنم.
برخی از جواب های معمول می تواند این ها باشد:
آرامش، هیجان، خوشحالی، اعتماد به نفس، رقابت، اشباع شدن و رضایت خاطر، مورد محبت بودن، حمایت و دلگرمی، جذاب بودن، امیدواری.
ارزیابی احساس های قبل و بعد از استفاده از اینترنت یا گیم و مقایسه ی آنها به شما کمک می کند که آگاه شوید از چه احساسی دارید فرار می کنید و در امید به دست آوردن چه احساسی هستید.
به این ترتیب و با آگاهی از این احساسات، بهتر می توانید آن ها را مدیریت کنید و به راه حل های دیگری که مولد احساسات مورد نیازتان هستند، فکر کنید. خود این احساسات نیز معمولاً علل بیرونی دارند که قابل شناسایی و برطرف کردن هستند. مثلاً من با مادرم قهر هستم و در این مدت هر بار احساس تنهایی می کنم به سمت اینترنت می روم. پس به طور مثال، رفع اختلاف و آشتی با مادر یکی از کارهایی است که من می توانم با آن از احساس تنهایی ام بکاهم و مصرف اینترنتم را کم کنم. یا من توانایی ارتباط مؤثر و مناسب با همکلاسی هایم را ندارم و از این بابت احساس شرم و ناتوانی می کنم و برای جبران ارتباط و غلبه بر شرم و ناتوانی به سمت چت کردن می روم. بدیهی است که در این مورد هم یادگیری مهارت های ارتباط مؤثر و غلبه بر شرم و ناتوانی (از کلاس، کتاب یا مشاوره) می تواند میزان مصرف را کم کند.
از روش «کارت های یادآوری» استفاده کنید:
فهرستی هم از 5 فایده ی عمده ی کاهش مصرف اینترنت تهیه کنید.
مثال های مشکلات ناشی از مصرف زیاد می تواند: بی خوابی تنبلی در کاریابی، نادیده گرفتن دوستان بیرونی و یادوری از شخص مورد عشق و علاقه باشد.
مثال هایی از فواید کاهش مصرف هم می تواند: استراحت و خواب بهتر، نشاط صبحگاهی بیشتر، جستجوی شغل، اوقات خوش بیشتر بادوستان و صرف وقت بیشتر باشخص مورد علاقه باشد.
طبیعی است که این ها کلیشه ای نیست و کاملاً شخصی است و بر اساس ویژگی ها و مسائل خودِ شما باید تنظیم شود.
دو فهرست را در پشت و روی کارت مقوایی (که مچاله و فراموش نشود)به ابعاد بزرگ (مثلاً 5×10 سانتی متر) بنویسید. این کارت یادآوری مثبت را همیشه در جیب یا کیف خود به همراه داشته باشید. آن گاه که به نقطه ی خطر و وسوسه ی استفاده از اینترنت می رسید، کارت خود را بیرون بیاورید و مرور و تأملی بر فایده های کنترل مصرف و عوارض عادت خود کنید. اینکار، علاوه بر یاد آوری،خاصیت دیگری هم دارد: بخشی از زمان و شدت ولع و وسوسه را می گیرد تا این وسوسه ها (که معمولاً گذرا هستند) فروکش کنند.
فعالیت های نشاط آور و مورد علاقه ی خود را در برنامه بگنجانید:
با احساس تنهایی خود مبارزه کنید:
مبارزه باوسوسه ی پورنوگرافی، یا روابط خارج از زناشویی اینترنتی، یا قمار اینترنتی، در واقع مبارزه ای معنوی است. مبارزه با آنچه بد است و شما را از خوبی های بیرونی و از بخش خوب وجودتان واز سرچشمه ی همه ی پاکی ها وخوبی ها یعنی خداوند دور می کند. پس، از اودر غلبه بر وسوسه ها یاری بخواهید. با همه ی این تلاش ها برای استفاده ی منظم از اینترنت، برنامه ریزی و استفاده از تکنولوژی (فیلتر و..)شما دوباره با وسوسه ی استفاده، مواجه خواهید شد. در هر جایی و به خصوص وقتی که پشت کامیپوتر نشسته اید، در تنهایی و خلوت شبانه، وسوسه گذار از فیلتر، وسوسه ی غلبه بر جدولِ استفاده و زیادتر کردن مصرف و وسوسه ی پورنوگرافی. میل و نیاز جنسی، شما را به سمت پورنوگرافی می کشد و وسوسه ی رجوع به سایت ها و همین طور وسوسه ی انجام بازی ذهن شما را فرا می گیرد. در بدو ورود این فکرواحساس به مغز و قلب تان با آن بجنگید و به پاکی ها و خوبی های وجودتان رجوع کنید. این نبرد، نبردی معنوی و روحانی نیز هست.
چه گام های عملی و عینی دیگری در مسیر ترک وابستگی به اینترنت برداریم؟
متعهدانه به برنامه عمل کنید:
گام هایی عملی در جهت تغییر وضعیت خودتان بردارید:
احساسات و افکار ناخوشایند خود را کنکاش کنید و دلایل آن ها را بیابید:
مشکلات خود را در روابط با دیگران جست و جو و به حل آن ها اقدام کنید:
اگر در سوگ پدر یا مادر باقی مانده اید نیاز به اقدام عملی برای پشت سرگذاشتن آن دارید. اگر غلبه بر آن عملی نیست و افسرده شده اید، به روان پزشک مراجعه کنید. اگر از مهارت های خوب ارتباطی برخوردار نیستید و اصطلاحاً روابط عمومی تان ضعیف است، به کلاس های آموزشی بروید و در این زمینه مطالعه کنید. اگر با دوست عزیزتان قهر هستید و از این بابت در عذابید، اقدامی عملی کنید. اگر مشکل مالی با کسی دارید به حل آن از راههای متعدد فکر کنید.
حمایت های دنیای بیرونی را جلب کنید و شبکه ی حمایتی خود را غنی تر کنید:
همچنین وابستگان به اینترنت، در روند کنترل مصرف، دوستان اینترنتی و جمعیت هایی که عضوشان بوده اند را نیز از دست می دهند. پس بهتر است کمک بیشتری از شبکه ی حمایتی بیرونی بگیرند. از دوستان، خانواده و حتی افرادی که در روند کنترل مصرف مشابهی قرار دارند، به خصوص برای وابستگان به پورنوگرافی و روابط اینترنتی، گروه های بی نام توصیه می شود. برای کسانی هم که وابستگی به ماده ای را در کنار اعتیاد به اینترنت دارند استفاده از گروه های N.A توصیه می شود. گروه های حمایتی و درمانی، در هر قالبی، پشتوانه های خوبی در پشت سر گذاشتن عادت افراطی به اینترنت هستند. شاید برای برخی سؤال باشد که چرا گروه های مربوط به ترک مواد برای اختلال اعتیاد به اینترنت توصیه می شوند؟ در پاسخ باید گفت که ریشه و علت بسیاری از عادت ها و الگوی اصلی وابستگی ها - یعنی «بخش روانی اعتیاد» ها - مشترک است و گروه های حمایتی بی نام به خوبی، این بخشِ زمینه ای و اساسی را نشانه می روند. به علاوه، این گروه ها، امنیت لازم را برای اعتراف به مشکل و غلبه بر انکار، که مانع اساسی در پذیرش و شروع روند درمان وابستگی هاست فراهم می کنند.
استفاده از دارو عموماً توصیه ی خوبی برای رفع مشکل وابستگی های رفتاری نیست ولی در مواردی وابستگی و عادت رفتاری، فقط تظاهر بیرونی و پوشش اختلالی عمده تر، زمینه ای تر و با ریشه ی ژنتیکی است و در واقع عادت و رفتار فرد، تلاشی شخصی و ناکام برای مقابله با اختلال اصلی تر و زمینه ای تر است. در مواردی که اختلال افسردگی عمده، فوبی (ترس) اجتماعی، بیش فعالی و وسواس، چنین زمینه ای را پدید می آورد، دارو درمانی می تواند در عادت رفتاری نیز (علاوه بر اصلاح اختلال اصلی) تغییراتی اساسی ایجاد کند. در این باره هم با روان پزشک خود صحبت کنید. انتخاب نهایی با شماست.
دنیای درونی اینترنت و کامپیوتر را به دنیای واقعی و بیرونی پیوند بزنید:
تجربه ها و مهارت های خود را در کار با کامپیوتر و استفاده از اینترنت در اختیار دیگران بگذارید و به این طریق برای خود دوست و آشنا دست و پا کنید و شبکه ی حمایتی خود را تقویت کنید. اگر شغلی ندارید، از توانایی خود در زمینه ی کامپیوتر برای کاریابی استفاده کنید. می توانید برای تکمیل دانش کامپیوتر خود به کلاس های آموزشی بروید. به علاوه، بدین طریق، خلوت شخصی خود را به محیطی اجتماعی پیوند زده اید. دیدار از نزدیک، ارتباط اجتماعی و کسب اطلاعات روزآمد از آدم هایی که شاید مثل خود شما در فضای اینترنت هم حضور دارند، تجربه ای واقعی و جالب است که می تواند نگاه شما را به فضای اینترنت هم تغییر دهد و به «انزوای اینترنتی» شما نیز خاتمه بخشد.
درباره ی تجربه های ارزشمند خود در فضای اینترنت، اطلاعات، اخبار و... با دوستان بیرونی خود صحبت و تبادل نظر کنید. از اتفاقات واقعی و بیرونی نیز برای دوستان اینترنتی خود بگویید. روابط دنیای بیرونی را با تماس های اینترنتی تقویت کنید و رونق بدهید. اگر از دوستی قدیمی دور افتاده اید، می توانید از طریق ایمیل، جویای احوال او شوید.
صبور و شکیبا باشید. برای خلاصیِ خود از وابستگی، فرصت و زمان کافی قائل شوید. تغییرات مثبت زندگی واقعی، زمانبرتر و دشوارتر از صمیمیت های فوری و ارضا شدن های آنیِ حاصل از اینترنت است:
گویند سنگ لعل شود در مقام صبر *** آری شود، ولیک به خونِ جگر شود!
نشانه های بهبودی و اصلاح رفتار وابستگی به اینترنت کدامند؟
- اطرافیان تان می گویند که در عادت استفاده ی شما از اینترنت و در رفتار شما نسبت به آن ها تغییرات بارز می بینند.
- مقدارِ کاملاً مشخص و محدود از پول خود را برای هزینه ی اشتراک می پردازید و از این امر تخطی نمی کنید.
- وظایف شغلی، تکالیف مدرسه یا امور منزل را به طریقی منظم و به موقع (و یا مشابه وضعیت قبل از وابستگی تان به اینترنت) انجام می دهید.
- وقت و انرژی بیشتری برای ارتباط با کسانی که در جلوی چشمان تان هستند صرف می کنید تا برای غریبه های اینترنتی.
- با آگاهی و بصیرت به کسانی که دچار چنین عادتی هستند و به مشکلاتی که برای اطرافیان شان درست کرده اند، نگاه می کنید.
- در هنگام استفاده ی محدود از اینترنت برای کار و یا سرگرمی مشخص، می توانید فرق این فعالیت ها را با عادت و افراط قدیم خود ببینید و کمتر به سوی عادات قدیمی وسوسه می شوید.
- میل و اشتیاق بیشتری برای بیرون رفتن با نزدیکان و معاشرت با دوستانی دارید که به واسطه ی عادت، از شما دور شده بودند.
- وقتی به گذشته ی خود می نگرید و به وابستگی تان، آدمی متفاوت با حال خود را تماشا می کنید.